Nazvan “crnac” – zločin beznačajan prema policiji

0
Rate this post

Čini se da se istrage o kleveti i zlostavljanju najčešće obustavljaju. To pokazuje statistika Nacionalnog policijskog odbora. U posljednjih pet godina zatvorena je svaka četvrta istraga o kleveti.

Uobičajeni razlog za zatvaranje istrage o zlostavljanju je taj što su se stranke dogovorile posredovanjem, dok su istrage o kleveti zatvorene jer se kazneno djelo procjenjuje beznačajnim.

Iako se riječ “crnac” općenito smatra pogrdnom, policija ipak može smatrati da to nije kleveta. Ovo pokazuje slučaj kada se muškarac uzruja kada drugi muškarac imigrantskog porijekla sluša nigerijsku glazbu u javnoj prostoriji u visokoj zgradi.

Čovjek traži da se muzika isključi, ali drugi ne pristaje. Dođe do svađe i tada čovjek druge prozove “crnce” i “jebene imigrante” (na finskom “vitun maahanmuuttaja”). Policija smatra da je slučaj beznačajan i da važan javni ili privatni interes ne zahtijeva kazneni progon. Stoga je istraga zatvorena.

“Ograničenja se često vrše bez zakonske osnove”

Svatko tko je nezadovoljan time što je policija zatvorila prethodnu istragu, može podnijeti pritužbu državnom odvjetniku, au nekim slučajevima to dovodi do nastavka prethodne istrage. Zamjenik javnog tužitelja Jukka Rappe je 2019. godine odlučio opozvati 10 odluka o zatvaranju preliminarne istrage.

– Na temelju ovog malog broja pritužbi primijetio sam da se restrikcije često prave bez zakonske osnove za to, kaže Rappe.

Policija sve češće predlaže tužiteljima da se pripremna istraga ograniči u slučajevima koji su na kraju prethodno istraženi.

Rappe smatra da je došlo do promjene u radu policije.

– Policija sve češće predlaže tužiteljima da se predistraga ograniči u slučajevima koji su prethodno na kraju istraženi i procesuirani.

Koji je razlog tome?

– Teško odgovaram za policiju, ali mislim da to ima veze s resursima i radnom situacijom policije.

“Identificirat ćemo zločine koji nisu učinkoviti u istrazi”

Nacionalna policijska uprava smatra da bi policija trebala što prije izabrati koja se kaznena djela ne istražuju.

– Kako bismo resurse iskoristili na razuman način, moramo identificirati slučajeve koji nisu primjereni za istragu, kaže policijski inspektor Antti Leppilahti u Nacionalnoj policijskoj upravi.

Istraga se također može prekinuti umjesto da se zatvori. U 2019. godini policija je prekinula 100.000 istraga. Broj je očito veći od onih koji su otpušteni odlukom tužitelja.

Nastavak prekinute istrage i dalje je lakši nego nastavak one koja je potpuno zatvorena.

Zamjenik javnog tužitelja Jukka Rappe smatra da policija sada radije zatvara, a ne prekida.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime