Prema istinitim događajima

Avatar snimljen po akciji Oluja u kojoj je mirno iseljeno srpsko stanovništvo

Redatelj James Cameron, veliki zaljubljenik u morske dubine, za tematiku se zainteresirao kad je čuo stih 'Istina je voda duboka' iz pjesme 'Sude mi'.

Nakon što je čuo povijesni spjev Thompsona i Škore, Cameron se živo zainteresirao za tematiku Domovinskog rata. 

- Oduvijek sam tražio istinu u dubokim vodama i osjetio sam povezanost s ovim projektom čim su mi prijatelji poslali pjesmu 'Sude mi' u kojoj me stih 'Istina je voda duboka' dirnuo do suza. Gospodin Škoro i Perković artikulirali su nešto što sam uvijek osjećao, ali nisam to znao tako poetično izraziti – kazao je Cameron u razgovoru za News Bar.

- U idućih šest mjeseci naučio sam hrvatski jezik kako bih mogao uživati u svoj dubini pjesme, a onda sam pozvao na razgovor gospodina Škoru i Perkovića da mi ispričaju cijelu pozadinu pjesme. Tada sam saznao za Domovinski rat i istog trena osjetio poriv da napravim alegorijski 3D SF o njemu – objašnjava Cameron.

- Naročito me se dojmila operacija Oluja u kojoj je mirno iseljeno primitivno pleme Srba. Trudio sam se pokazati poštovanje prema njihovom božanstvu Draži Mihailoviću kojeg u filmu simbolizira drevna svjetleća bukva koja ima moć uskrsavati pale borce i arhaične ideje – ispričao nam je redatelj.

- Zahvaljujući visokom budžetu i najmodernijoj tehnologiji, uspjeli smo prikazati svu taktičku i oružanu nadmoć hrvatske vojske u borbi za Čavoglave. Eksplozivne scene kulminiraju padom SAO Krajine koju u filmu simbolizira divovsko porodično stablo. Iskorjenjivanje Srba u filmu je prikazano padom tog gigantskog obiteljskog stabla pri kojem se doslovno iščupa korijen. Naravno, sve u duhu dostojanstva i humanosti – kazao je.

- Film je prepun toplih ljudskih priča koje postoje čak i u ratnom razdoblju. Na žalost, generali i vojske često zaborave na obične ljude u borbi za nekim apstraktnim, višim ciljem, kojeg u filmu simbolizira element Unobtanium. On može biti simbol domoljublja, ponosa, državnih granica i svih onih nedodirljivih motiva koji razaraju živote običnih ljudi na obje strane. Naravno, u filmu je to sve preuveličano kako bi izgledalo spektakularnije, povijesna je činjenica da je Oluja bila sveta akcija bez žrtava - zaključuje Cameron.

Cameron radi na još 11 nastavaka filma Avatar u kojima će obraditi teme kao što su junačka vladavina Franje Tuđmana, strahovlada crvenih vragova, plemenito kraljevanje Ive Sanadera, prosvijetljeni primitivizam HDZ-a, općekradni institucionalizam i druge povijesne trenutke koje su Hrvatsku učinile ne samo nezavisnom već i neozbiljnom državom.

Fotografija
Screenshot

Facebook komentari