12v i 24v

Hasanbegović miče Teslu i stavlja Glavaša - Hrvata koji je dokazao vodljivost struje kroz trofazne

Iako je možda Srbin Tesla otkrio trofaznu struju, Hrvat Branimir Glavaš prvi je dokazao vodljivost struje kroz trofazno stanovništvo, što je puno korisnije i bitnije za tekovine hrvatske povijesti, pa shodno tome zavređuje imati ulicu u centru Zagreba, tvrdi Hasanbegović.

Zlatko Hasanbegović ponovno je u ratnom pohodu na imena ulica hrvatske Metropole. Nakon što je maknuo maršala Tita te najavio micanje jugounitarista i Čehočetnika Masaryka, na meti mu je Ulica Nikole Tesle u samom centru Zagreba. Hasanbegović smatra kako je nedopustivo da jedan Srbin, iako je izumio izmjeničnu struju te prvi počeo koristiti trofaznu, ima ulicu u glavnom gradu Hrvatske. Umjesto njega, Hasanbegović želi da se ulica zove po Branimiru Glavašu, Hrvatu koji je prvi dokazao vodljivost struje kroz trofazno stanovništvo.

"Tesla možda jest rođen u Hrvatskoj, ali je Srbin. Činjenica kako je izumio izmjeničnu struju i prvi počeo koristiti trofaznu, stoji, ali mi Hrvati imamo čovjeka koji je dokazao kako struja s 12 V može prolaziti kroz trofazno tijelo bez većeg gubitka voltaže. Trebamo slaviti svoje znanstvenike u tim područjima, a ne uzdizati strane. Neka Tesla ima svoju ulicu po Dalmaciji, Istri, Baranji ili Međimurju, ali u Hrvatskoj neće", odlučan je bio Hasanbegović, te najavio i micanje Gričkog topa, jer je u povijesti iz njega pucano po hrvatskoj braći - Turcima. 

Fotografija
wikimedia/ Luka Stanzl/PIXSELL

Facebook komentari